Paul Veenemans Prijs!

Schaatsen Mitchel Steenman

De PVP is een bijzondere wedstrijd in de roeikalender. Het gaat namelijk niet alleen om het roeien. Je zou de wedstrijd zelfs kunnen winnen terwijl je niet de snelste roeier bent.
Als toproeier maak ik al jaren gebruik van verschillende soorten trainingen. Natuurlijk wisselen we intensive en extensieve duurtrainingen af met kracht en wedstrijd specifieke trainingen. Maar uitgaande van 3 krachttrainingen in de week zou het op een gegeven moment toch wat gaan vervelen om 11 keer in de week te roeien. Daarom proberen we regelmatig op de racefiets te zitten en probeer ik in de wintermaanden ook een aantal trainingen te schaatsen.

En als je dan toch in de winterperiode zit, wat is er dan nog leuker dan een wedstrijd die al deze disciplines combineert. Ofwel een hele goede reden om mee te doen aan de PVP. Vorig jaar werd het georganiseerd door Gyas. Voor Rogier een reden om te laten zien dat hij daar in Groningen de beste allround sporter was. Voor mij een leuke uitdaging om te laten zien dat hij dat niet was. Oke op de fiets was hij iets sneller, maar nadat ik het schaatsen had gewonnen, moest hij zo veel tijd goed maken op het roeien dat hij het voor gezien hield en met mij in de twee stapte.

Dus vorig jaar gewonnen, dat betekende dit jaar dat ik toch zeker van de partij wilde zijn om mijn titel te verdedigen. Zaterdagmorgen werd er hard gelopen met de start en finish vlak bij de organiserende vereniging Beatrix in Eindhoven. Maar omdat je maar 3 van de 4 onderdelen hoeft te doen besloot ik eerst een paar rondjes over het fietsparkoers te fietsen om de volgende ochtend daar goed op te presteren. Dus na het fietsparkoers verkend te hebben, was het later die dag tijd om te schaatsen. Rond mijn 10e ging ik in de winter wekelijk schaatsen op de baan in Eindhoven en ik dacht dat ik het daar nog wel kende. Niets was minder waar. Er stond een overdekte 400-meter baan. Terwijl ik daar destijds op een open baan had getraind.

Een overdekte baan betekent vaak wel goed ijs en snelle tijden. Nou dat lukte ook mooi. In de eerste heat reed ik 12 rondjes gemiddeld 33 seconden een totaaltijd van 6:43. In alle volgende heat's kwam er niemand meer in de buurt van deze tijd en het eerste onderdeel was dus voor mij.

Zondagmorgen was het lastigste onderdeel namelijk het fietsen en hoewel ik het parkoers de vorige dag wel verkend had, en dus wist waar ik wel en niet hard kon rijden was het een lastig parkoers. De weg was nat en ik wilde zeker op mijn fiets blijven zitten dus besloot iets voorzichtig de bochten door te gaan en dan op de lange stukken extra hard aan te zetten. Ik mocht vanaf kop weg en heb lekker op mezelf kunnen fietsen. Na voor mijn gevoel een goede race was Pieter Rom Colthoff toch net een beetje sneller. Maar vorig jaar had hij 20 seconden op me en dit jaar nog maar 8 dus volgend jaar pak ik hem ook tijdens het fietsen!! wink

Ja en dan het laatste onderdeel het roeien. Dat is wel iets waar ik de afgelopen jaren op heb geoefend smile. Door mijn overwinning vorig jaar mocht ik ook tijdens het roeien van kop af starten. Op het smalle kanaal ongeveer twee boten breed was dat wel lekker. Niemand inhalen en alleen maar bij de rest wegtrappen. Uiteindelijk leverde dit prachtige plaatjes en een goede tijd op en dus voor mij een goede voorbereiding op de Hel van het Noorden over twee weken.