Vakantie na het WK of deelname aan superevenement?

Na het WK even wat vakantie en rust leek me wel aardig. Toen ik de kans kreeg om deel te nemen aan de RBElements veranderde dat snel. Voor wie mij kent, weet dat ik het drankje niets vind, maar wel de uitdaging deel te nemen aan dit event.

Drie elementen: water, aarde en lucht.
Roeiers, trailrunners, paragliders en mountainbikers, allemaal outdoorsporters! Eigenlijk komen we elkaar weinig tegen, laat staan dat we elkaars concurrenten zijn.

samenvattend filmpje

Op zaterdag 14 september kwamen we bij elkaar in Talloires bij het meer van Annecy in Frankrijk, in een heerlijk zonnetje met veel publiek om aan te moedigen. Onderverdeeld in teams van 4.: 1 roeier, 1 trailrunner, 1 paraglider en 1 mountainbiker. Ik maakte deel uit van het team Salamon Bulls, samen met Michel Lanne (trailrunner), Guillaume Chatain (paraglider), Thomas Dietsch (mountainbiker) en ik voor het onderdeel roeien.
Iedere atleet kwam niet alleen uit in de eigen discipline, er moest ook een inspanning van andere aard geleverd worden. Bij mij was dat naast de 13 km roeien ook 1 kilometer hardlopen helling op met skiff en riemen.

 

Roeien.
Gewend om een 2 kilometer te roeien op een rechte baan? Hier was dat anders. Ongeveer 55 skiffs werden over 800 meter op een lijn gelegd, wat niet helemaal lukte en weggestart. Golven kwamen van alle kanten, bootjes van kamprechters, media en 3 km wind en golven van opzij. We moesten namelijk een paar boeien ronden, aanleggen aan een vlot of kiezelstrand. Uithijgen ho maar, snel schoenen aan, skiff op de schouders, riemen in de hand en rennen door de straten van Talloires om samen met de trailrunner onder de poort door te lopen, zodat de runner verder kon. Mijn tijd: 55.09,14 de 4e tijd. Voor mij zat het erop, ik kon nu alleen op adem komen, afwachten, aanmoedigen en genieten van dit unieke schouwspel.

Trail.
De afstand was niet eens zo lang, ongeveer 11 km, het was vooral het klimmen, een hoogteverschil van 1900 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 21%. Op het laatst moesten ook de handen gebruikt worden om vast te houden aan kabels en ringen. De tijd van Michel Lanne: 1h31:47.02 de 6e tijd.

Paragliding.
Het weer had niet beter gekund, helder en weinig wind. Voor de paragliders was het andere koek dan normaal. Zij moesten zo snel mogelijk zien te landen. Dit kon al door het oppervlak van het zeil te verminderen. Dat was het niet alleen. De echte moeilijkheid was dat ze 3 keer moesten landen en een afstand lopend afleggen met het zeil en dat weegt 6 kilo. De zeiltijd duurde ongeveer even lang als het rennen. In het meer in Talloires was de uiteindelijk landing op een platform, waarna ze nog een stukje met het zeil moesten rennen om samen met de mountainbiker door de poort te gaan. Guillaume gaf de laatste landing nog een leuk tintje doordat hij dreigde in het water te komen, maar raakte alleen even met z'n voet het water, steeg weer een stukje en landde netjes op het platform. Tijd van Guillaume Chatain: 58.12.41 de 9e tijd.

Mountainbiken.
Over een afstand van 25 km moest er 1700 meter geklommen worden en niet over een soepel weggetje, soms fietsend, soms lopend met de fiets op de rug. De meeste fietsers hadden het het zwaarst met de afdaling. Constant alert zijn, geen rust. Thomas Dietsch van ons team is een marathonfietser en heeft volgende week een belangrijke wedstrijd, waardoor hij niet teveel risico durfde te nemen om zijn ploeg niet te benadelen. Op het laatst moesten ze ook nog over een zwevende brug tussen de bomen. De eindtijd van Thomas Dietsch: 1h53:20.89 de 3e tijd.

Uitslag
Hieronder de uitslagen van de eerste 6 teams. De laatste teams kwamen pas na 9 uur binnen.

uitslagen talloires

Alle uitslagen op de site van de organisatie .