Brons op WK roeien in de mannen tweezonder!!

Een interessant leerzaam en afwisselend seizoen!

De Europese titel van vorig jaar betekende voor Rogier en mij dat we door wilden in de tweezonder, om in de mooiste bootklasse medailles te winnen!

Na een goede winter waar we veel kilometers maakten, de winst op het NK en twee overwinningen op de internationale regatta van Essen, kreeg Rogier last van zijn rib. Met veel alternatieve trainingen trokken we het door tot het EK maar daar bleek dat hij echt een tijdje zijn rib moest ontlasten. Op het EK wisten we nog wel een derde plaats te behalen. Voor mijn gevoel was dat onder het niveau waar we de weken er voor nog wel op konden varen.

 

Met Rogier een paar weken uit de boot ben ik richting de Holland Beker in de skiff gaan trainen. Het voordeel van de skiff is dat je nog iets meer op jezelf aangewezen bent, technische veranderingen zijn in de skiff makkelijk door te voeren. Met veel technische vooruitgang in die periode startte ik de Holland Beker.

Aangezien de rib van Rogier wel veel beter was, maar nog niet zo veel dat we binnen twee weken konden racen, besloten we dat ik de laatste wereldbeker van het jaar met Sjoerd Hamburger zou starten. Hoewel het voor mij gek voelde om de laatste wedstrijd voor het WK met iemand anders te starten, leek dit ons de beste optie om wat info op te doen over hoe ploegen racen richting het WK. Leuk detail was dat Sjoerd op diezelfde zondag van de Holland Beker nog aan de NOS had verteld, dat hij pas na het WK roeien van 2014 zou overwegen om weer internationaal te gaan roeien. Nog geen uur na het interview besloot hij toch te starten met mij in Luzern. Dank daarvoor Sjoerd!

Luzern leverde veel op aan informatie. Zelfs terwijl we wat verder achter in het veld voeren, voel je toch hoe het veld racet. Sjoerd kan verschrikkelijk hard sprinten en met hem een paar keer sprinten was voor mij ook een goede les.

Na Luzern was het eindelijk zo ver dat Rogier weer mocht roeien. Gelukkig vanaf het begin pijnvrij. De gehele periode dat Rogier niet in de boot had gezeten had hij de trainingen gedaan op de racefiets. Zijn benen waren dus wel fit. Nu alleen de spieren in zijn bovenlichaam weer op niveau krijgen. Om de spieren niet over te belasten fietsten we nog regelmatig een rondje. In de boot was ik duidelijk fitter maar op de fiets moest ik regelmatig alle zeilen bijzetten om mijn deel van het kopwerk te kunnen doen. Als je dan thuis komt van een rondje fietsen en helemaal afgepeigerd op de bank ligt, is het wel lekker om te bedenken dat Rogier in ieder geval echt fit is.

Naar het WK in Zuid-Korea

Na een paar goede trainingsweken op de Bosbaan vlogen we 16 augustus naar Seoul. De eerste dagen waren om aan de temperatuur en het tijdsverschil te wennen. Na een dag of 5 dachten we dat we wel aan de eerste afstandjes konden beginnen! 5 keer 1000 meter op tempo 30. Nou dat viel even tegen 38 graden en een hoge luchtvochtigheid. 3,5 kilo lichter en helemaal afgepeigerd kwamen we weer uit de boot. Conclusie niet te veel doen in deze hitte!

De voorwedstrijd voeren we tegen de nummer 2 van Luzern. In Sevilla hebben we ze verslagen dus alles op alles om direct door te gaan naar de halve finale. Helaas weten de Italianen voor ons te blijven en moeten we via de herkansing door naar de halve finale. Op het WK is er alleen in de finale iets te winnen. Alle andere wedstrijden moet je varen om van te leren en om niets te verliezen. Je kan namelijk alleen een medaille winnen als je in de voorrondes geen fout maakt, waardoor je niet in die finale ligt!

Toen de loting voor de halve finale binnen kwam wisten we dat het een zware pot zou gaan worden. Met de nummers 1 en 2 van de Olympische spelen en de Europees kampioen van 2013 lagen er 3 topploegen in onze halve finale. Maar wat we niet moeten vergeten is dat wij de Europees kampioen zijn van 2012 en dat zij dus net zo naar ons kijken. Maar goed na een goede eerste duizend liggen we op een derde plek die ons doorgang geeft naar de finale. De tweede duizend is duidelijk minder goed, maar we houden onze derde plek en gaan door.

En daar lig je dan in de finale van het WK, hier zijn de prijzen te winnen hier heb je het hele jaar voor getraind. Je hebt 6 minuten, daarin moet je alles doen wat je in al je roeijaren hebt geleerd! De Italianen waren in Luzern snel weg uit de start. Ze liggen in de baan naast ons. Het race plan was mee met de Italianen en dan vanaf de 750 van ze weg varen en dat lukt. Op de 1250 kijk ik een keer opzij en zie ons net voor de Spanjaarden en achter Frankrijk en New Zeeland liggen dus iets aanzetten en kijken waar het heen gaat. Op de 1400 meter liggen we een volle lengte voor op de Spanjaarden maar hebben we helaas nog geen verschil kunnen maken met de nummers 1 en 2.

Rond de 1500 besef je dat wat je je aan het begin van het jaar ten doel hebt gesteld, namelijk een medaille op het WK, gaat lukken. Nu moet je alleen maken dat die laatste 500 meter hard en goed gaat. Eindelijk is het dan gelukt Brons op het WK in de tweezonder!! Tijdens het toernooi scherpten we ook nog even het Nederlands record aan met 4,5 seconden!! Daar zat ik ook al lang op te azen!!

Voor ons voelt dit Brons als een overwinning.

De selectie van het Aegon Nationaal Roeiteam heeft een prima prestatie geleverd op het WK in Zuid-Korea, met Goud voor de Lichte Vrouwen 4x en natuurlijk de Gouden Overwinning van de Zware Mannen 4-. Petje af.

Nu even uitrusten en dan weer volle bak aan de slag. Volgend jaar een plekje omhoog op het podium in Amsterdam!