Varen tegen Olympisch zilver

Vorig jaar zijn Rogier en ik meteen na de Olympische Spelen van London doorgegaan voor de Europese Kampioenschappen. In Varese veroveren we in 2012 goud in de twee-zonder. Dit weekeinde aan ons de taak om die titel te verdedigen. Het grote verschil: de Fransen, Olympisch zilver in Londen, zijn nu ook aanwezig. Alle andere ploegen waar we het in Spanje tegen opnemen kennen we al van vorig jaar. En die hebben we al eens verslagen.

In de voorwedstrijd zullen we tegen 'het podium' van vorig jaar varen. We moeten nu dus ook weer kunnen winnen. Dit wordt iets teveel onze instelling voor de race, ondertussen ligt de rest aan de start om ons juist te verslaan. Op die manier kom je niet als eerste over de streep. Oeps!

Zo'n eerste ronde maakt je wél scherp voor de volgende dag. Tijdens de herkansingswedstrijd komen we goed weg bij de start en varen de hele race aan de leiding. Dit geeft weer vertrouwen. Maar de voorwedstrijden werden gewonnen door Servië en Frankrijk. Polen vormt waarschijnlijk de andere snelle boot.

In de finale starten we goed. Met vijf ploegen op één rij passeren we de 500-meter. Hongarije valt iets terug. We schuiven met vier boten door en laten Italië ook achter ons. We liggen goed ten opzichte van Frankrijk. Servië vaart beter dan we verwachtten. Na 750 meter varen wij van Frankrijk weg, maar de Serviërs varen weer weg bij ons. Wij hebben hierop geen antwoord en rond de 1100 meter weten ook de Polen een paar meter op ons te pakken.

Servië trekt 'm door tot de finish. Ook Polen weet nog iets verder bij ons vandaan te varen. Frankrijk zakt helemaal in, misschien omdat ze drie uur later ook nog in de acht varen. Het wordt een totaal andere race dan wij verwachtten. Teleurstelling dat we onze Europese titel niet verdedigen. Maar we staan wél weer op het erepodium met brons dit keer.

Het EK van 2013, zeer succesvol voor de Nederlandse roeiploeg met 7 podiumplaatsen, wordt voor ons vooral een leerzaam toernooi. De volgende wedstrijden waar wij willen staan zijn de Royal Henley Regatta en de belangrijke derde wereldbekerwedstrijd in Luzern.