Varsity 2010

Bij iedere wedstrijd gebeurt er wel iets, maar rond de Varsity altijd iets meer.

In 2009 wonnen we, voor de vierde keer op rij, in dezelfde opstelling, de Varsity. Voor ons was het duidelijk. De Oude Vier van Skadi was aanzienlijk sterker vergeleken met de rest van de ploegen die op het water konden worden gelegd door de verenigingen. Aangezien er niets mooier is dan uitdagende wedstrijden winnen was de conclusie: We moeten de ploeg wijzigen om talentvolle roeiers van Skadi een kans te geven en om weer spanning te brengen in de finale van de Oude Vier.

 

Olaf gaf aan dat hij de wedstrijd niet persé nog een keer hoefde te varen. Roel begon aan zijn co-schappen. Ik verwachtte dat hij niet zo fit zou zijn en dat hij tegen de Varsity zijn plek ook op zou geven. Hij gaf echter aan dat hij graag in de boot wilde zitten. Toch besloten we de Novembervieren met twee nieuwe roeiers te varen, namelijk Thijs en Pieter. In de voorbereiding op de Novembervieren leek het of Pieter een beetje verkouden was, maar hij ging helemaal stuk na 1 km en hij bleek een klaplong te hebben. Toch eindigden we met deze vier op de 2e plek achter de lichte vier van het WK en nog voor de Oude Vier van Nereus. Conclusie was duidelijk. Bij Skadi heeft ook de groep net onder de Oude Vier de kwaliteit om de Varsity te gaan winnen.

Gedurende de winter bleek al snel dat Roel zijn zinnen echt gezet had op een 5e overwinning en dat hij naast zijn co-schappen hard aan het trainen was om zijn plek in de vier wederom te claimen. Met een 20 min test rond de 1,37 gemiddeld bleek hij echt fit te zijn. Hij had dan ook zonder twijfel zijn plek in de vier opgeëist. Rond de laatste 2 plekken bleef het tot de Head of the River onduidelijk wie er op dat moment het beste voor stond. Op de stuurplek was het na de Heineken al duidelijk. Inger-Elze bewees hier over de kwaliteit te beschikken om een een topploeg te laten winnen. Thijs bewees op de Head veel geleerd te hebben en sterk te varen en klaar te zijn voor de uitdaging. Klaar zou je denken - selectie compleet - ploeg duidelijk - op naar de Varsity.

Thijs studeert in Delft aan de TU met een tweede studie bij het Erasmus. Het bleek dat zijn inschrijving niet geheel was doorgekomen. Dit was snel geregeld en hij krijgt zijn bewijs van inschrijving thuis gestuurd. Te laat echter voor de inschrijving van de Varsity. Op de vraag aan de organisatie of een ander bewijs ook goed is, wordt positief gereageerd en dus inschrijving geregeld! Zou je denken, maar zoals ik al suggereerde, rond de Varsity speelt er altijd net iets meer. Ik bespaar jullie de rest van de discussie, maar conclusie was, inschrijving 3 dagen later en hij had gewoon kunnen starten, maar nu werd deze talentvolle roeier uitgesloten van deelname door verkeerde informatie vanuit de organisatie.

Als sporter moet je veerkrachtig zijn. Wanneer je het niet eens bent met een beslissing van de organisatie kun je dat aanvechten. Uiteindelijk moet je het accepteren en er het beste van maken. Hier komt de Rotterdamse mentaliteit van "geen woorden maar daden" erg goed van pas. Hoewel het van Olaf allemaal niet persé hoefde, lonkte de 5e overwinning, de eer van zijn vereniging en de drang om één keer echt een goede race op de Varsity neer te zetten. Hij stapte dan ook vol enthousiasme in de Oude Vier met als doel de reeks van 5 vol maken om er daarna met de hele ploeg een punt achter de Oude Vier te zetten. Nieuwe kansen voor de rest van Nederland en voor de andere ouderejaars roeiers in Rotterdam.

Dit keer was winnen niet genoeg. Dit jaar wilden we bewijzen een slag beter te zijn dan de rest. Iedere training moest beter zijn dan welke eerdere training ook en iedere haal in die trainingen beter zijn dan de vorige. Wanneer de wedstrijd nadert, besef je ineens dat je met nog één start je 4 overwinningen op het spel zet. Wat zouden de vorige overwinningen voorstellen, wanneer je de laatste wedstrijd verliest.

In de trainingen in de aanloop naar de Varsity werd al snel duidelijk dat dit jaar de ploeg sterker geworden was. De kwaliteit die wij op het water legden kon door geen enkele vereniging worden benaderd. De enige manier om te verliezen zou zijn door zelf fouten te maken.

Toch gaan die eerdere 4 overwinningen nog een paar keer door je hoofd in aanloop naar de voorwedstrijd. Wij troffen daarin Triton, Euros, Argo en Gyas. Drie ploegen waar roeiers in zitten met WK ervaringen. Er moest doorgevaren worden. Eindtijden zeggen niet veel in zo'n voorwedstrijd, maar de eerste 500 meter zal iedere ploeg er vol voor gaan. Na de wedstrijd, waarin voor ons gevoel Gyas iets te dicht bij bleef in die 500 meter, bleek dat er bij ons in de wedstrijd erg hard gevaren was over die 500 en dat ons gevoel goed bezig te zijn klopte. Met 1:28 bleven we Gyas 1:30, Triton 1:32, Nereus 1:33 en Njord met 1:35 ruim voor. Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen.

De finale

Klokslag 17.00 uur dan moet het gebeuren. Hard starten, vanaf de 750 een stap er bij en een gat gaan slaan met de rest. Geen genoegen nemen met 1 lengte licht voorsprong. Na 20 halen bleek al dat Laga en Nereus niets te zoeken hadden in de finale. Zij lagen meteen ver achter. Njord en Gyas kwamen goed mee uit de start met Skøll in hun kielzog. Na 1000 meter waren we een lengte licht weg bij de rest. Gyas en Njord moesten hun snelle start bekopen en zakten terug. Skøll bleef sterk varen, maar had te veel verloren in de eerste 500 meter om nog een bedreiging te vormen. Met goede klappen en een mooie eindsprint op naar de 5e overwinning. Toch een opluchting - niets verkeerd gedaan - een goede race laten zien en met een overtuigend gat naar de nummer 2 gewonnen.

Hoewel ik hoop dat een nieuwe Skadi ploeg het volgend jaar voor elkaar krijgt om onze reeks voort te zetten, hebben de Muda's met hun ploeggenoten laten zien dat zij weten hoe je een 4+ moet varen. Zij hebben de gretigheid getoond en laten zien dat er volgend jaar rekening met ze gehouden moet worden als het gaat om de gouden blikken.

Deze laatste overwinning hebben we opgedragen aan Koos Maasdijk, ons grote voorbeeld en supporter.

Het was weer mooi.

Video Varsity 2010 van SjaakNout